DIVINO - Das Magazin | N° 2/2021 Herbst - Winter

Ivan Nižic´ , Bosnien-Herzegovina Not long time ago I finished my studies of Viticulture and Enology at Faculty of Agriculture in Zagreb. On my final year, I received a scholarship and went to a winery in California where I gained lots of valuable experience. After that I went to Nyetimber winery UK to learn more about sparkling wines. Right now I’m situated in Bosnia and Herzegovina. My hometown called Ljubuški. Here, I have my own small 1,5 ha family vineyard that I care for. This is where I made my first vine growing and winemaking steps alongside my father. Accompanying this, I started working in the new upcoming winery in Ljubuški called Majic´ Winery, where my practice in winemaking will be well rounded and refined from the vineyard to the first drop in the bottle. I always wanted to go to Germany, to get to know its culture, customs, people, their philosophy of life and there is no better way to do so than through its wines. My reason for coming to Franconia is mostly because of learning: Learning about the wine varieties, specificity of terroir, wine making styles, mindset of the creators of the final product, expanding my wine palette with Franconian cool climate wines (I come from a hot climate area) – especially the regions prime Silvaner. Vor kurzem habe ich mein Weinbaustudium an der Hochschule in Zagreb abgeschlossen. Im letzten Jahr an der Hochschule erhielt ich ein Stipendium und ging damit zu Landmark Vineyards nach Kalifornien, wo ich viele wertvolle Erfahrungen machen konnte. Im Anschluss war ich in England, bei Nyetimber Vineyard, wo ich mein Wissen über Schaumwein vertiefen konnte. Jetzt gerade lebe ich in Bosnien und Herzegowina in meiner Heimatstadt Ljubuški. Ich bewirtschafte ein eigenes kleines Familienweingut mit 1,5 Hektar. Zusammen mit meinem Vater habe ich hier die ersten Schritte im Weinberg und im Keller gemacht. Parallel dazu arbeite ich bei Majic´ Winery, einem jungen Betrieb in Ljubuški, wo ich meine praktischen Fähigkeiten von der Arbeit im Weinberg bis zur Füllung vertiefen kann. Ich wollte schon immer nach Deutschland reisen, um das Land, die Menschen, ihre Gewohnheiten und ihre Lebensart kennen- zulernen. Das geht am besten mit und durch den Wein. Ich freue mich darauf, in Franken neue Rebsorten, Weinstilistiken und die Mentalität der Winzer kennenzulernen. Da ich aus einem warmen Anbaugebiet komme, freue ich mich sehr auf die Weißweine in Franken – besonders den Silvaner. Sara Šima Matkovic´ , Kroatien I was born on 04.01.1995. Since I was little there was always a huge passion for plants and that led me to enroll Horticulture at the faculty of Agriculture in my hometown Zagreb, Croatia. At my second year of studying I discovered that new world for me, which was the world of wine. The thing that fancies me, is the connection you need to do first in the vineyards, taking care of it the whole year and then wait for the most important thing, which is the harvest. So, after my Bachelor’s Degree in Horticulture I decided that I want to do a Master degree in Viticulture and Enology. This gave me opportunity to explore the different wine regions and get to know people from all around the world and learn about their culture. My next step is to explore Germany where I will be working at the Divino winery, Franconia. What makes it great is that I will get to know grape varieties that I never did before such as Silvaner, Muller Thurgau, Bacchus and Domina. Also, I will explore the terroir of the Franconian wine region. It is very interesting to see how the same variety of grapes can make so much difference in other countries. Also, with this job you can always meet so many people inside and outside the wineries and I am very happy that I can be part of this world of wines. Ich wurde am 4.1.1995 geboren und habe von klein auf eine Faszination für Pflanzen. Deshalb habe ich auch Gartenbau an der Hochschule für Landwirtschaft in Zagreb, meiner Heimatstadt in Kroatien studiert. Im zweiten Jahr meines Studiums entdeckte ich den Weinbau für mich. Mich fasziniert besonders der Ablauf: Man kümmert sich das ganze Jahr über um die Reben im Weinberg und arbeitet auf das eine große Ziel hin – die Lese. Nach meinem Abschluss in Gartenbau habe ich Weinbau studiert. Das hat mir auch die Möglichkeit gegeben, in andere Anbaugebiete zu reisen, viele Menschen und ihre Kultur kennenzulernen. Meine nächste Reise führt nach Deutschland, zu DIVINO. Ich werde viele neue Rebsorten wie Silvaner, Müller-Thurgau, Bacchus oder Domina kennenlernen und das spezielle Terroir entdecken. Es ist spannend zu sehen, wie die gleichen Rebsorten aus unterschiedlichen Anbaugebieten einen ganz anderen Charakter haben. Mit diesem Beruf kann man viele Menschen aus der Branche – aber auch darüber hinaus kennenlernen. Ich bin sehr glücklich, ein Teil dieser Weinwelt zu sein. DIVINO TEAM 38 Nº 2/2021·DIVINO MAGAZIN

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